Kako držati proširene pore pod kontrolom

Sve više žena se žali na njih - evo ih kakvom ih njegom možete učiniti manje vidljivima 

Nedavno istraživanje L’Oreala koje je obuhvatilo 2000 žena pokazalo je da čak 45 posto njih nezadovoljno izgledom svojih pora i željelo bi da budu manje, a čak trećina ispitanica je izjavilo kako ih proširene pore više zabrinjavaju od bora. 

No, proširene pore su stvar genetike, a još s godinama one postaju vidljivije jer se usporava proizvodnja kolagena. Također, neke loše navike, poput pretjeranog izlaganja kože suncu koje uništava kolagen u koži i nedovoljna hidratacija koja doprinosi sivilu i nejednakoj teksturi kože loše utječe na njih, kao i nakupljene masnoće i nečistoće zbog kojih pore izgledaju još veće, pogotovo kad sebum oksidira i poprimi tamniju boju.
​Uz izbjegavanje sunca i ispijanja dovoljno vode, što još možete učiniti da popravite stanje? 

Tretirajte aktivnim sastojcima: Onima koji pomažu održati elsatičnost i čvrstoću kože. Tražite kreme koje sadrže peptide i antioksidanse, a navodno pomažu i one koje sadrže ekstrakt artičoke te retinol. 

Dobro čistite kožu svaki dan: Ne postoji mogućnost da zategnete svoje pore, ali ćete ih temeljitim čišćenjem učiniti manje vidljivima. Svakodnevno dobro očistite kožu, a napravite piling jednom tjedno.

Isprobajte kemijski piling​: Ovaj tretman zaglađuje kožu zbog čega su pore manje izražene, ali ih i temeljito čisti i uklanja mrtve stanice kože i nakupljene masnoće i tako omogućava da se zaista one smanje. Ako imate ovaj problem, bilo bi dobro da se naručite kod kozmetičarke i obavljate ovaj tretman što redovitije možete. 

01.07.2017. Tekst: Grazia.hr Fotografija: Getty images