Kako znati koristite li loše preparate za njegu kože

Kreme, losioni i serumi ponekad vam mogu više naštetiti nego pomoći. Evo kako možete doznati razliku

Svima se to događa. S obzirom na prebogatu ponudu preparativne kozmetike, volimo eksperimentirati i iskušavati nove sastojke u kremicama i serumima. No, bez obzira koja im bila cijena ili sastav, i bez obzira je li riječ o najnovijim laboratorijskim postignućima, ne odgovara svaki preparat vašoj koži. Na sreću, koža zna javiti kada joj preparat koji stavljate ne nju ne odgovara, vi samo morate pratiti pojavljuje li vam se neki od ovih znakova na koži:  

1.Svrbež. Jedan od najosnovnijih znakova, čak može ukazivati i na alergiju ili preosjetljivost i prije nego se pojave vidljive promjene na koži. Ako primijetite da vas koža počinje svrbjeti nakon što ste nanijeli preparat, odmah ga prestanite koristiti. Također, mogli biste porazgovarati s dermatologom trebate li napraviti test na alergije.

2.Bol. Ako osjećate žarenje, to znači da vam vaše tijelo želi ukazati na upalu - oštećenu kožu ili čak infekciju. Često ljudi koji imaju ekcem ili rozaceu osjećaju bol nakon što nanesu preparat, no, bol ipak ne znači da morate prestati koristiti proizvod. Naime, dok je peckanje ili nelagoda često signal da koža ne podnosi neki od sastojaka, postoje i suprotni slučajevi kada se može dati šansa preparatu od nekoliko dana da vidite hoće li se zaštitni sloj kože obnoviti i stanje smiriti, nakon čega možete nastaviti koristiti proizvod. Ovo vrijedi samo ako reakcija nije preintenzivna. 

3. Crvenilo. Bol ili svrbež ili crvenilo će često slijediti nakon upalnog procesa, ali ponekad crvenilo može biti znak nečeg ozbiljnijeg. Naime, ako ste preparat koji je loš za vašu kožu koristili dulje vrijeme i tako često poticali upale, može doći do pucanja krvnih žila. Zato, nemojte na lice stavljati proizvode koji vam uzrokuju crvenilo. 

4.Prištići. Već dobro znate da prištići nastaju iz više razloga, a jedan od njih je i upotreba pogrešne kozmetike. Pokušajte povezati korištenje nekog proizvoda s pojavom akni ili prišteva i ako primijetite vezu - prestanite odmah koristiti taj proizvod. 

16.03.2017. Tekst: Grazia.hr Fotografija: Getty images