3 poteza kojima uništavate svoju kosu - a da to ni ne slutite

Mislite da s kosom sve radite kako treba, koristite ulja, maske, idete redovito na skraćivanje vrhova, a ona je ipak suha, ispucala i bez imalo poleta? Provjerite radite li nešto od ovoga

Kad je riječ o kosi, tu ništa ne prepuštate slučaju -  nakon svakog pranja stavljate masku i ulja, redovito se šišate, ne štedite kad je riječ i preparatima... ali, rezultat ipak izostaje. Vaša kosa i dalje je krhka, lomljiva i suha? Nešto onda ipak griješite, a što žene najčešće zanemaruju kad je riječ o kosi, za PopSugar je otkrio Lars Skjoth, osnivač i glavni znanstveni istraživač instituta Harklinikken koji se u prvom redu bavi istraživanjem opadanja kose. Evo što ovaj cijenjeni stručnjak misli da se često zanemaruje i griješi s njegom kose: 

#1 PREGRUBO JE RAŠČEŠLJAVATE

Istina, život je takav da smo često u žurbi, ali pokušajte usporiti kada češljate kosu. Vrlo je važno da budete nježni u tom procesu, pogotovo ako raščešljavate mokru kosu.
"Voda čini vlasi krhkima i ona postaje slabija za jednu trećinu nego kad je suha pa lakše puca kad je češljate. Također, grubo češljanje trajno oštećuje folikule koje su važne za rast kose". Češljajte kosu pramen po pramen počevši od dna kose prema korijenu, a za mokru kosu isprobajte jako popularnu Wet Brush četku koja minimalno oštećuje vlažnu kosu. 

#2 NE JEDETE HRANU KOJU KOSA VOLI

Ako vam je kosa beživotna, bez sjaja i lomljiva, možda je ključ u vašoj prehrani. Intenzivne dijete sa smanjenim unosom masnoće najgore pogađaju kosu.  

"Zaboravite na nemasnu prehranu i počnite jesti zdrave masnoće koje vaša kosa voli. I vaša kosa, i koža, ali i cijeli vaš organizam treba zdrave masnoće. Naći ćete ih u srdelama, lososu, haringi, avokadu, sjemenkama, maslinovom ulju... Uz ovo jedite i puno zelenog lisnatog povrća. Pobrinite se da unosite i dovoljno proteina jer oni izgrađuju keratin, koji čini vaše nokte i kosu snažnima pa jedite jaja, jogurt, piletinu, mahunarke, crveno meso...

#3 POTPUNO ZANEMARUJETE VLASIŠTE

Iako je sasvim logično da zdravlje kose počinje u zdravom vlasištu, mnogi od nas to zanemaruju. Recimo, suhi šampon može uštedjeti vrijeme, ali prečesto korištenje može iritirati kožu vlasišta, začepiti folikule kose, a u najradikalnijim slučajevima, dovesti do opadanja kose. "Ograničite korištenje suhih šampona na maksimalno dva dana za redom i perite kosu šamponom koji održava pH ravnotežu kože vlasišta".
Kad god perete kosu, masirajte malo vlasište vrhovima prstiju kao biste bili sigurni da ćete temeljito ukloniti svu prljavštinu, masnoću i nakupljene proizvode za stiliziranje, ali i kako biste potaknuli cirkulaciju te ubrzali dopremanje nutrijenata do kože. 

Sebamed, šampon pH 5,5

18.05.2017. Tekst: Grazia.hr Fotografija: Getty images