5 poteza koji će pomoći da vam boja za kosu što dulje ostane kao nova

Prošli tjedan ste obojili kosu, a ona već blijedi? Spriječite to uz ove profi-savjete

Tehnologija izrade boja za kosu jako je napredovala u posljednjih par desetljeća. Za samo par sati od tamne brinete možete postati plavuša, pa čak i promijeniti nekoliko različitih nijansi za sedam dana. Ali, postoji nešto što naši junački tehničari još nisu ustanovili: Kako napraviti trajnu boju za kosu koja je zaista trajna?! Shvaćate li paradoks? Iako stavljate trajnu boju za kosu na svoju glavu svakog mjeseca, nitko vam ne može jamčiti da se ta boja neće jednostavno isprati za dva tjedna. Ili kasnije. Frizeri znaju nekoliko trikova koji će spriječiti ubrzano ispiranje:
 
1. Tretirajte kosu na pravi način
Kupujte šampone i regeneratore za kosu u vašoj boji. Proizvodi za brinete trebali bi sadržavati smeđi pigment koji služi tome da održi boju, dok bi plavuše trebale potražiti preparate s ljubičastim ili srebrnim odsjajem zbog koje boja kose djeluje živahnije. Trebate znati kako boja s kose nestaje zbog prirodnog keratina čija žućkasta nijansa izbija na površinu. Zbog toga odaberite i masku za kosu koja to sprječava.

2. Koristite proizvode za kosu za zaštitnim faktorom
Iako preko zime nećete imati tih problema, jer ćete vani uglavnom imati kapu na glavi. Ipak, zapamtite da su preparati za kosu za zaštitnim faktorom nužni tijekom proljeća i ljeta. 

3. Perite kosu malo rjeđe i s nešto hladnijom vodom
Ovo možda zvuči kao težak zadatak, jer svi mi volimo biti uvijek besprijekorno čisti, ali umjesto svakog drugog, morate se natjerati prati kosu, na primjer, svaki treći dan. Topla voda i kemikalije koje se inače nalaze u vodovodnim cijevima također štete vašoj kosi i ubrzavaju nestajanje boje s kose.

4. Opredijelite se za proizvode koji čuvaju sjaj obojene kose
To su uglavnom profesionalni proizvodi kakve koriste frizeri, pa se zato obavezno posavjetuje sa svojim frizerom o tome koji proizvod trebate kupiti i kako ga koristiti.

5. Pripremite kosu za bojenje – svaki put
Prije bojenja kosu morate pripremiti za ono što slijedi. Znamo da to nije savjet koji se često čuje, ali to je vrlo važno. Noć pred bojenje stavite masku za duboku obnovu, i nemojte se brinuti oko toga što je vaša kosa prljava, jer prirodne masti s vlasišta pomiješat će se s bojom i učiniti je trajnijom. Pa, ako ste do sada čuli tvrdnju da je najbolje bojiti kosu dok je masna, znajte da ima istine u tome.

21.04.2017. Tekst: Grazia.hr Fotografija: Getty images