Čekajte! Zar još ovo radite svojoj koži?

Pravila njege problematične i masne kože su se izmijenila - provjerite radite li nešto od ovoga i ako jeste - prestanite kako bi se vaša mogla oporaviti

Pogreška #1: Pretjerano čistite

​Poanta je u konzistentnosti i umjerenosti. Nedovoljno često, kao i prečesto čišćenje podjednako su pogrešni. Čestim umivanjem, osobito ako pritom primjenjujete gel, potiče se funkcija lojnih žlijezda i lice postaje masnije, a posljedično se javlja više akni i mitesera. Dovoljno je da ujutro i navečer koristite blago sredstvo za čišćenje lica.

Pogreška #2: Koristite abrazivni piling

Eksfolijacija tri puta tjedno omogućava uklanjanje toksina, sebuma i bakterija s kože. Međutim, previše abrazivna sredstva za piling uklonit će zaštitni sloj s kože, što najčešće izaziva razne iritacije i pojavu akni i mitesera.

Pogreška #3: Preskačete hidratantnu kremu 
Žene koje pate od akni namjerno izbjegavaju primjenu hidratantne kreme, što je pogrešno. Dnevna hidratacija (ujutro i navečer) neophodna je za održavanje normalne funkcije kože. Ukoliko imate problema s aknama, izaberite komedogeni preparat koji ne zatvara pore.

Pogreška #4: Ne šminkate problematičnu kožu pravom kozmetikom

Maskiranje akni kozmetičkim preparatima može biti problem. Primjena 'teške' šminke (nagomilavanje slojeva pudera i korektora) može izazvati pojavu kozmetičkih akni. Kozmetički preparati izazivaju ili pogoršavaju stanje akni, jer zatvaraju pore. Zato je puno bolje koristiti mineralni make-up (podloga, puder, rumenilo) koji je lakši, ne blokira pore kože i sadrži prirodne tvari koje smiruju kožu.

Pogreška #5: Ne odustajete od loših navika

Određene životne navike mogu biti još jedan od neprijatelja kože i izazivati aknd i mitesere. Budući da prištići ne mogu nastati bez prisutnosti razmnožavanja bakterija, morate se odreći nekih navika koje izazivaju njihovo zadržavanje na koži - kao što su često diranje lica prstima, ili prislanjanje slušalice telefona.

21.04.2017. Tekst: Grazia.hr Fotografija: Getty images