Kako Francuskinje jedu (da uvijek tako dobro izgledaju)

Tajna zdrave prehrane koja nije lišena užitaka

Godine 2009. na veliko se govorilo o prehrani Francuskinja koje jedu, ne odriču se slasne hrane ni čaše vina, a ipak se ne debljaju. U međuvremenu su se pojavili novi trendovi zdrave prehrane, koji su uglavnom igrali na karte izbacivanja cijelih skupina namirnica, izbacivanje glutena, pa laktoze, pa se počelo postiti zelenim sokovima...  
Malo smo se umorili od izbacivanja puno finih namirnica s naših tanjura i odlučili se podsjetiti kako se ono jede zdravo, ali i fino na francuski način.  

1. Francuskinje jedu sve, ali ne natrpaju tanjur brdom hrane i ne smažu to do kraja. Njihove porcije uključuju sve vrste namirnica, ali su porcije manje.

2. Francuskinje ne jedu na brzinu. Njima je obrok ritual, trenutak kada se sve stavi na stranu osim uživanja u hrani. One ne gutaju, već polako žvaču, što je jako dobro za našu probavu.

3. Mnoga su istraživanja pokazala koliko je čaša crnog vina na dan dobra za nas. Uostalom, crno vino ima jedan od najjačih antiage sastojaka  - resveratrol. Puno Francuskinja i uz ručak i uz večeru popije čašu dobrog vina.

4. Francuskinje rijetko jedu mimo glavnih obroka u danu. One neće tako lako smazati kutiju keksa uz kavu niti čips dok gledaju seriju.

5. Francuskinje izlaze u restorane, ali je priprema jela kod kuće za njih važan ritual, a gotova zamrznuta jela iz supermarketa ili fast food za njih su samo nužno zlo u nedostatku vremena.

6. Francuskinje jedu jako puno voća i povrća svaki dan - naravno, to ne znači da ne jedu peciva, tjesteninu, sir, ali to dobro balansiraju i daju prednost voću i povrću. 

07.07.2017. Tekst: Grazia.hr Fotografija: Getty images