5 najgorih fitness pogrešaka koje žene rade

Kronična upala mišića, kilogrami koji nikako ne odlaze, mršavljenje na dijelovima na kojima to ne želite, a zadržavanje masnog tkiva na omraženim zonama... Imate li i vi ovih (i sličnih) problema?

1) Neistezanje prije treninga. Ovo većina nas preskače iako to krije brojne zamke, a dovoljno je samo dvije-tri minute kako bismo tijelo pripremili za trening. Prije izvođenja vježbi nužno je 'probuditi' mišiće i postepeno pripremati srce za povećani napor, a osobito je važno dobro zagrijati zglobove, posebice na koljenima. To možete napraviti i pomoću jedne vrlo jednostavne yoga vježbe koja se radi na ovaj način: dobro protrljajte dlanove (možete i puhati u njih toplim dahom) kako bi se zagrijali, a zatim dlanovima lagano masirajte koljena kružnim ili pokretima koji idu gore-dolje. Osim toga, prošećite lagano po dvorani tako da hodate naizmjenice na prstima, petama, vanjskim stranama stopala te unutarnjim i zatim se dobro protegnite s rukama visoko podignutim u zraku te spuštenim sve do razine poda.

2) Neistezanje nakon treninga. Čim dobijemo znak da je trening završio, većina nas trči pod tuš bez da smo napravili vježbe za istezanje. Ono je nužno iz razloga što na ovaj način možemo najefikasnije spriječiti sutrašnju upalu mišićne muskulature, zaokružiti cijeli trening i tako postići dodatne benefite za organizam te spriječiti nastanak ružnih loptastih mišića, odnosno, potaknuti formiranje onih tako poželjnih vretenastih mišića.

3) Zanemarivanje određenih grupa mišića. U poprilično ste zavidnoj formi, a jedino što vas muči su masne naslage oko struka i stražnjica koju bi trebalo malo podignuti pa se fokusirate isključivo na vježbe za ova područja dok, primjerice, one za leđa i vrat uopće ne izvodite. Ovo je jedna od najučestalijih pogrešaka zbog koje nikako ne možemo napredovati i pomaknuti se s mrtve točke što djeluje izrazito demotivirajuće i mnogi zbog toga na kraju dignu ruke od svega. Vaš organizam je kao stroj u kojem svi dijelovi djeluju sinergijski i međusobno surađuju, pa mu tako treba i pristupati. Vježbe za leđa tako djeluju itekako i na trbušni zid i to na mjesta na koje uobičajene vježbe za ravan trbuh nemaju učinka. Prilikom ciklusa vježbanja trebali bi se aktivirati apsolutno svi mišići jer ćete inače, između ostalog, kao posljedicu imati neravnomjerno oblikovan trup s, primjerice, naglašenim rukama i neproporcionalno atrofiranim nogama ili vam lijeva i desna strana tijela neće biti simetrične.

4) Preskakanje faze odmora. Većina ljudi jednom nakon što počne vježbati osjeti učinak sličan drogi i navuče se na trening u toj mjeri da vježba sedam dana u tjednu uvjereni da što više vježbaju, to bolje. To je pogrešno. Mišićima je za prirodni proces regeneracije itekako potrebna pauza jer se upravo u tim intervalima oni zapravo i formiraju, a ako im onemogućujete da predahnu, prekidate taj prirodni tijek zbog čega se oni ne mogu oblikovati ili to rade usporeno.

5) Pogrešno izvođenje vježbi. Ne ustručavajte se pitati instruktora da vam pokaže kako se zaista pravilno rade određene vježbe jer čak i one najjednostavnije kao što su čučanj, iskorak, ležnjaci ili sklekovi većina nas izvodi krivo a da toga uopće nije svjesna. Najbolji detektor da nešto krivo radite su bolovi u čudnim dijelovima tijela, kada osjetite da vam je, primjerice, istegnut vrat ili da vam se nešto upalilo u donjem dijelu leđa. Usprkos uvriježenom mišljenju, nije svaka bol dobra bol i ona ne znači nužno da vježba doista djeluje, već može biti i signal koji vam tijelo šalje da vježbu izvodite pogrešno.

14.05.2017. Tekst: Grazia.hr Fotografija: Guliver/X17