Grazia čitaonica: Sunčani svibanj donio nam je brojne izvrsne knjige, a mi smo odabrali najbolje

Peti je mjesec ove godine oborio rekord u broju sunčanih dana, a u knjižarama su osvanuli odlični novi bestseleri. Kako se ljeto približava (mogli bismo reći da je već s nama, ali pričekajmo kalendarski početak za to), tako izlaze sve bolji i atraktivniji naslovi koje možete ponijeti sa sobom na mini ili maxi godišnje odmore. Uz ovakve vremenske prilike, nije važno gdje ste – uzmite knjigu, izađite i uživajte prije velikih vrućina. Evo naših preporuka.


Ponekad lažem – Alice Feeney

Iako je ovaj psihološki triler tek najavljen u svibnju, a izlazi za koji dan, imali smo ga prilike pročitati te smo ostali zatečeni i u pozitivnom šoku. Prvijenac autorice Alice Feeney podigao je buru već i prije objavljivanja. Riječ je o ženi koja je u komi nakon tajanstvene prometne nesreće, a sumnja se da ju je skrivio njezin suprug. Budući da znamo kojem žanru knjiga pripada, ne treba se previše osloniti na riječi naše naratorice jer postoji mala mogućnost da ne govori (cijelu) istinu. Ako volite antijunakinje – a dobru je teško pronaći – protagonistkinja ovog romana svidjet će vam se. Očekujte brojne obrate i stil pisanja koji će vas zaokupiti do sitnih noćnih sati. Jedan od potencijalno najvećih ljetnih hitova. (Egmont, 99,00 kn)

Laži – T.M. Logan

Čini se da živimo u vremenu pogodnom za laganje, pa je tako i naša sljedeća knjiga u sličnom tonu. Ipak, iako je i ovo psihotriler, atmosfera je u njemu frenetična, a napetost neizdrživa. Brojni su čitelji opisali svoje iskustvo čitanja ovog romana riječima poput: „zaboravila sam na svijet oko sebe“, „nema šanse da prestanete čitati“, „nakon ove knjige podočnjaci su mi veći nego ikada“. Radnja je prilično jednostavna i brzo se odvija te na maksimum stiže već nakon nekoliko stranica. Dobar i naivan muž jednog dana slučajno vidi suprugu kako automobilom odlazi u smjeru suprotnom od uobičajenoga. Zaputi se za njom te otkriva da ga možda vara s njihovim zajedničkim prijateljem. No, vjerujte nam, ništa nije onakvo kakvim se čini, a paranoja koja prožima roman može se usporediti s paničnim napadajem usred bijela dana. Izvrsno i neponovljivo. (Stilus, 119,00 kn)

Čuvar izgubljenih stvari – Ruth Hogan

Vidite li ovu naslovnicu? Takva je i knjiga – lijepa, topla i nezaboravna. Ogroman svjetski hit koji izlazi iz žanrovskih okvira, ali ulazi u srca i ondje ostaje. Uz pokoju sličnost sa sjajnom Eleanor Oliphant iz travnja, ovo je roman o prijelomnim životnim trenucima kada sve krene u nepoznatom ali uzbudljivom smjeru. Protagonist je cijelog života skupljao izgubljene stvari, a sada kad je kraj blizu, odluči te predmete sjediniti s njihovim vlasnicima. Tu dužnost povjerava pomoćnici jer je jedina osoba kojoj može vjerovati. Likovi u romanu odlični su i vrlo posebni, pa ćete tako pronaći mladu djevojku s mističnim moćima, privlačnog vrtlara, brojne kućne ljubimce te – iritantne duhove. Vrlo ljudska i vrlo topla priča koja će vam otvoriti vrata u nepoznate i neobične djelove ovoga našeg, sasvim običnog života. (Mozaik, 99,00 kn)

Izgubljena svjetlost – Jill Santopolo

I mi smo zatečeni uparivanjem naslova, ali tako se posložilo. Jedno je izgubiti omiljeni predmet, ali izgubiti svjetlost nešto je sasvim drugo. Već dugo nismo čitali ljubavni roman koji nas je toliko oduševio. Prava ljubav traje desetljećima, stoga je i veza naših protagonista opisana kroz razdoblje njihova života u kojem se događaju mnoge promjene. Upoznaju se kao studenti sa zvijezdama u očima, ali se razdvoje i krenu različitim putevima. Iako se ponovno sretnu nakon jedne godine, to je samo još jedna postaja koja ih treba odvesti do zajedničkog života. Što ih spaja, a što razdvaja? Je li to sudbina ili su to njihove vlastite odluke? U čitanju ćete uživati, ali i zapitati se o vlastitom životu. Knjigu je preporučila i utjecajna influenserica književnog ukusa Reese Witherspoon, a to znači samo jedno – obvezno čitanje. (Znanje, 119,00 kn)


10.06.2018. Tekst: B.M. Fotografija: PR