Hitler na sceni Komedije

Na proplanku u Berlinu 2011. godine budi se Adolf Hitler prespavavši tako od 1945. do danas te malo pomalo postaje medijska zvijezda. Radnja je ovo debitantskog romana njemačkog autora Timura Vermesa “Er ist wieder da” koji će, nakon brojnih europskih i svjetskih kazališnih adaptacija, uskoro imati i hrvatsku premijeru

Satirično djelo "Opet on", u režiji Marka Jurage i dramaturginje Jelene Veljače, od ožujka stiže na repertoar Kazališta Komedija koje svečanu premijeru najavljuje 9. ožujka s početkom u 19.30 sati.

Godine 2012. Timur Vermes izdao je svoj debitantski roman koji je ubrzo nakon izlaska postao hit. Preveden je na 27 jezika, prodan u milijun primjeraka, a nakon brojnih kazališnih adaptacija, snimljen je i film pod nazivom Look Who’s Back. Roman postavlja čitatelja u poziciju da satirično kroz Hitlerovo promatranje promatra današnju politiku, današnje medije i “suvremenog” čovjeka općenito.
Paradoks do kojeg nas pisac dovodi da u jednom trenutku, ne stajemo na stranu Hitlera ali postajemo itekako svjesni da se uvelike počinjemo slagati s najvećim zločincem 20 stoljeća.

“Ova komedija ne tematizira zločine drugog svjetskog rata niti brani postupke nacističke vladavine Adolfa Hitlera. Ova komedija je satira o suvremenom čovjeku; počesto neukom, provincijalnom, koji je politički nepismen i nerijetko zaveden medijima i PR-om. Na više se mjesta u “komadu” postavlja pitanje može li suvremeni intelektualac pobijediti i probiti se kroz silinu političke korektnosti te u konačnici doći do pobjede nad neznanjem i/ili ignorancijom“– izjavio je redatelj Marko Juraga te dodaje: “Ovaj roman je jedan od najboljih satiričnih romana posljednjih deset godina te su njegove scenske adaptacije s velikim uspjehom postavljane na mnoge europske pozornice. Njegov sadržaj pruža “punokrvnu komediju” – dodao bih pametnu komediju.“

Ulaznice za predstavu Opet on mogu se osigurati na blagajni Oktogon od ponedjeljka do petka od 8 do 17 sati, a subotom od 8 do 13 sati te na blagajni Kaptol sat i pol prije početka predstave. Također, ulaznice se mogu kupiti i na službenoj stranici kazališta www.komedija.hr. 

27.02.2018. Tekst: PR Fotografija: Ines Novković