Napuhnut trbuščić? Možda je probem u ovom zdravom voću

Vježbate i trudite se jesti zdravo, ali vaš trbušćić je uvijek nadut? Provjerite je li problem u ovim, inače zdravim, namirnicama

Kad pojedete komad voća, učinili ste nešto dobro za svoje zdravlje, no, neke vrste voća imaju i svoju mračnu stranu - fermentiraju u crijevima zbog čega se stvaraju plinovi, a vaš trbuh postaje nadut. Voće, naime, sadržava puno fruktoze, voćnog šećera, i sorbitola, šećernog alkohola, koji izazivaju upale, nadimanje i pritisak u vašem probavnom sustavu.
A neke vrste voća koje pogotovo imaju brojne pozitivne učinke na naš organizam, imaju i ovakav učinak. Ovdje je 5 vrsta voća za koje se smatra da posebno često mogu potaknuti nadimanje. Provjerite kako se osjećate nakon što pojedete nešto od ovoga, i ako osjetite povećanu nadutost, zamijenite ih nekom drugom vrstom voća ili smanjite konzumanciju:

1# JABUKE

Tko bi rekao?! Ipak, ovo prezdravo voće je puno fruktoze i zbog toga nekim ljudima može prouzročiti nadutost. Isti efekt ima i jabučni sok. Pokušajte ih neko vrijeme izbaciti iz prehrane i vidjeti da li se vaš trbuh smanjuje.  Ako vidite promjenu, ubuduće pojedite samo nekoliko kriški. 

#2 TREŠNJE

Ovdje je također problem fruktoza, ali i šećerni alkoholi polioli, no i sama kožica ovog voća može biti teška za probaviti.  

#3 AVOKADO

Zamislite, čak i on. Avokado ima puno alkohola poliola, zbog kojih se voće dulje probavlja te tako ima više vremena za fermentaciju u probavnom sustavu. Ako ste naviknuli dobre masnoće dobivati iz avokada, a osjećate stalnu nadustost, zamijenite ga katkad jajima i provjerite je li se nadutost smanjila.  

#4 KRUŠKE

Ukusne, slatke kruške mogu pomoći u smanjenju kolesterola, ali s druge strane su pune alkohola sorbitola, što znači da lako mogu biti okidač za veliku (i bolnu) nadutost.

#5 SUŠENO VOĆE

Ovaj koncentrirani izvor šećera i vlakana lako može izazvati nadutost. Uvijek kad možete izabrati između svježeg i sušenog voća, izaberite svježe. 

02.07.2017. Tekst: Grazia.hr Fotografija: Thinkstock