Jeste li već posjetili izložbu o životu, odricanju, ljubavi i strasti prema baletu

Izložba „Balet i strast- donacija Jelka Yureshe“ raskošnih kostima, vrijednih
fotografija i jedinstvenih baletnih predmeta iz donacije hrvatsko-britanskog baletnog umjetnika Jelka Yureshe može se razgledati sve do 18. veljače 2018.

Izložba koja donosi životnu priču dječaka koji je svoje prve baletnekorake učinio na sceni Hrvatskog narodnog kazališta još tijekom Drugog svjetskog rata, a
potom osvojio svjetske baletne pozornice, otvorena je jučer pod nazivom Balet i strast- donacija Jelka Yureshe u Muzeju za umjetnost i obrt. Mnoštvo raskošnih baletnih kostima, vrijednih fotografija i jedinstvenih baletnih predmeta koje je rođeni Zagrepčanin Željko Jureša donirao Muzeju za umjetnost i obrt, izloženo je u ovoj jedinstvenoj i raskošnoj zbirci prikupljanoj u najpoznatijim svjetskim baletnim kućama tijekom njegove dugogodišnje karijere.

Jelko Yuresha i Nina Obuljen Koržinek

Izložba dočarava putovanje kroz neke od najljepših baleta 20. stoljeća u kojima je nastupao Jelko Yuresha sa svojom plesnom i životnom partnericom Belindom Wright uz bok najpoznatijih svjetski baletana poput Rudolfa Nurejeva, Olge Spesivceve, Mihaila Barišnjikova, Ane Pavlove, Maje Pliseckaje i drugih čije su memorabilije također dio ove značajne i jedinstvene donacije. Zbirka predstavlja i radove nekih od vrhunskih baletnih kostimografa, poput Olivera Messela i Normana McDowella, koji svjedoče o vrhunskim produkcijama kazališnih pozornica Londona, New Yorka, Moskve, Pariza.

14.12.2017. Tekst: PR Fotografija: PR