Major Dodge: "Kada sam upoznao obitelj Deneke obećao sam sebi da ću ispričati Brianovu priču"

Glumac, pisac, producent, model, samohrani otac, muškarac prodornog pogleda - Major Dodge - na ovogodišnjem Festivalu tolerancije gostovao je kao producent dokumentarnog filma Bomb City koji možete pogledati na linku u nastavku i oduševio publiku i organizatore spontanošću i toplinom


Njegov film temeljen na istinitoj priči prikazuje jedan od najkontroverznijih zločina iz mržnje u suvremenoj američkoj povijesti  i suđenju koje je poljuljalo vjeru u pravednost američkog pravnog sustava.

Koja je radnja okosnica filma Bomb City?

Na Festival tolerancije sam došao sa svojim filmom Bomb City čija poruka je da ne sudimo knjigu po koricama. Ovo je film kojeg bi trebao pogledati svaki teenager, ali i učitelji. Radi se o istinitoj priči iz 1997. kada je mladog pankera i umjetnika ubio njegov vršnjak samo zato što je bio drugačiji, oblačio se drugačije i slušao drugačiju glazbu.

Roditelji Briana Denekea, žrtve u Vašem filmu, tolerantni su prema njemu i njegovom društvu, mada su očigledno bili drugačiji i nekonvencionalni. Što mislite o tome sada kao roditelj?

Brianov otac i ja imamo sličan stil roditeljstva. On je odgajao Briana jednako kako ja odgajam svog sina, jer obojica imamo stav da ćemo voljeli svoje sinove bez obzira što odluče raditi ili biti, jer su to naša djeca. Istinska ljubav nije uvjetovana. Istinska ljubav nije “voljet ću te ako napraviš xyz“, istinska ljubav je voljet ću te ako si gay, hrvaš se ili ne hrvaš. Voljet ću te isto. Kada sam razgovarao s Brianovim ocem rekao mi je da nisu bili oduševljeni s Brianovim stilom ali su ga voljeli i prihvaćali. U toj obitelji se kroz prihvaćanje i šalu osjetila istinska ljubav. Roditelji se uvijek brinu za svoju djecu i to je normalno, ali druga je stvar ne dopustiti im da budu tko jesu. Brian je ubijen dva puta. Prvi put na cesti od vršnjaka, a drugi u sudnici kada je tužitelj uspio uvjeriti uskogrudnu porotu u Texasa u 90-tima da je Brian zaslužio da umre jer je izgledao i oblačio se drugačije i ponašao se na njima neprihvatljiv način. Kada sam upoznao obitelj Deneke obećao sam sebi da ću ispričati Brianovu priču. Zbog njega i njegove obitelji, ali i zbog mog sina. I dalje želim snimati važne filmove koji ukazuju na različitosti.

Recite nam više o sebi. Imate sina?

Živim u Dallasu, u Texasu. Imam sina od 8 godina. Zove se Major Nelson Dodge IV. To je naše obiteljsko ime. Moj djed je bio bojnik u američkoj vojsci i kada jednom dobiješ visoki čin svi te zovi po činu, a ne imenu. Moj djed je nazvao mog oca Major, otac mene i tako dalje.  Moj sin je rođen u New Yorku, ali kada je bio beba preselili smo se u Dallas. Samohrani sam otac, glumac, filmski producent i trener hrvačkog kluba mog sina. Ovo posljednje mi je najdraži posao. Moj sin je također i glumac. Trenutno se njegova reklama vrti na nacionalnoj TV u Americi. Uz glumu i hrva, ali mislim da su mu gluma, ples i pjevanje mnogo draži od hrvanja. Vjerojatno se bavi hrvanjem jer zna da ja to volim, ali neću ga tjerati da se bavim nečim što ne želi. Dobar roditelj neće pokušati živjeti svoje snove kroz svoju djecu. Ali ipak im želiš dati priliku da iskuse stvari. Tako sam ja na primjer dosta kasno otkrio hrvanje i bilo mi je žao jer su do tada moji vršnjaci već bili jako dobro pa sam se morao dodatno truditi. Eto, to su moje ljubavi, filmovi, gluma, hrvanje i moj sin.

Kako odgajate sina? Naročito danas u Trampovskoj americi?

Amerika ima dobrih i loših strana. Mediji nameću svoje teme i teško je ostati pristran. Ja ne osjećam nepravdu ili stres u svakodnevnom životu. Mislim da privlačimo ono što odašiljemo. Naše misli su najvažnije jer je energija najveća snaga. Učim svog sina da svakog tretira jednako i s poštovanjem.

Rekli ste da ste proveli lijepo vrijeme na festivalu i u Zagrebu. Također, posjetili ste zanimljiv muzej?

Da, bio sam u Muzeju prekinutih veza, za koji sam čuo ranije. Jako je zabavan muzej, mislim da ću im poslati par svojih stvari da razmotre za postav (ha, ha)


Bomb City je na 12. Festivalu tolerancije proglašen najboljim igranim filmom s prosječnom ocjenom 4.89., a ukoliko ga niste pogledali u kinu Tuškanac to može učiniti putem platforme Vimeo na https://vimeo.com/ondemand/bombcity

17.04.2018. Tekst: Grazia Fotografija: PR