'Mizantrop' za dramsko finale sezone

Prvi put na velikoj sceni riječkog Kazališta naći će se Molièreov „Mizantrop”, u režiji Igora Vuka Torbice, jednog od najnagrađivanijih i najboljih redatelja mlađe generacije

U srijedu 24. svibnja 2017. u 19:30 sati ansambl Hrvatske drame i gošća Katarina Bistrović Darvaš na riječku pozornicu donose djelo praizvedeno još 1666. u Parizu, u kojem najveći francuski dramatičar 17. stoljeća, Jean Baptiste Poquelin Molière (1622 – 1673),  potretira – čovjekomrsca.

Intendant HNK Ivana pl. Zajca Marin Blažević naveo je tri razloga za ovu predstavu: to je, prije svega, dramska predstava kakvu publika već dugo želi  jer riječ je o jednom od najznačajnijih tekstova u zapadnoj kazališnoj povijesti u interpretaciji najprogresivnijeg ansambla; drugi je svakako Igor Vuk Torbica – redatelj nove generacije; dok je kao treći razlog istaknuo gostovanje Katarine Bistrović Darvaš, ključne glumice svoje generacije koja je sudjelovala u predstavama svih bitnih redatelja novog hrvatskog kazališta. 

Redatelj „Mizantropa” Igor Vuk Torbica, dobitnik brojnih nagrada, kazao je da se radeći na predstavi pitao je li vrlina zapravo vrsta mane ili obrana od svijeta koji krije i vlastite mane. Naglasio je kako režijom odstupa od originala, jer se ne zadržava samo na komediji, te kako nije riječ o klasičanoj predstavi u muzejskom smislu te u toj mjeri nije ni vjeran jer su kompozicija i redoslijed ponešto mijenjani, dok su odnosi ostali netaknuti, što ne ugrožava niti narušava tijek drame. 

23.05.2017. Tekst: PR Fotografija: PR