GRAZIA ČITAONICA: Knjige koje će vam pomoći da razvijete samopouzdanje

Čak i kada volimo sebe, često nemamo dovoljno samopouzdanja da svoj život živimo u potpunosti i tako ostvarimo svoj puni potencijal. Na putu nam stoje odgoj, društvene norme, mjerenje uspjeha vanjskim postignućima i brojne druge stvari. No, samopouzdanje se može izgraditi. Najbolji je način za to kombinacija osobnog djelovanja i testiranja u svijetu, ali i čitanje dobrih knjiga koje se bave tom tematikom. U procesu stjecanja samopouzdanja iznimno je bitno djelovati konzistentno i nikada ne odustajati. Razmišljanje uvijek mora slijediti akcija. Evo nekoliko prijedloga naslova koji vam u tome mogu pomoći.

Kako razviti samopouzdanje – Leil Lowndes

Samopouzdanje i sramežljivost često se svrstavaju pod jedan pojam. Ali, kao i većina psiholoških odrednica, radi se o nijansama različitosti koje su dosta bitne. Kako biste postigli uspjeh u životu, nužno je ponekad se družiti s ljudima. Ako spadate u sramežljivce, s time sigurno imate puno problema. U ovoj knjizi pronaći ćete 85 djelotvornih tehnika koje će vam pomoći u svakoj prilici kada samopouzdanje zakaže i pojavi se neugoda prilikom socijalizacije. Osim što su tehnike učinkovite, već i sama činjenica da ste ih se uspjeli sjetiti u određenoj prilici rezultirat će dobrim osjećajem i dati vam snagu. (Mozaik, 119,00 kn)

Četiri sporazuma sa samim sobom – Don Miguel Ruiz

Stjecanje samopouzdanja usko je povezano s donošenjem odluka. A dogovori sa samim sobom su odluke na koje ćete se svaki dan moći osloniti jer vodite dijalog s najdubljim dijelovima sebe. Uvidi iz ove knjige neka su od skupljenih znanja južnoameričke toltečke tradicije koja postoji već tisućama godina. Tu tradiciju obilježava iznimna praktičnost u duhovnim područjima, a Don Miguel Ruiz idealan je autor za prenošenje tog znanja jer je jedan od rijetkih koji je tu tradiciju uspio približiti suvremenom čovjeku. Knjiga je vrlo kratka i autor odmah prelazi na stvar. Čini se malo, ali već samo četiri sporazuma sa samim sobom mogu donijeti značajne rezultate. Kao i vanjska, unutarnja komunikacija čini čuda. (V.B.Z., 85,00 kn)

Novac, rizik, život – Niki Lauda

Jedno od glavnih obilježja niskog samopouzdanja jest konstantni osjećaj straha. A tko bi nas bolje mogao poučiti o suočavanju sa strahom od višestrukog prvaka u Formuli 1? Niki Lauda, u ovoj svojoj usmjerenoj autobiografiji, govori o mnogim stvarima, ali za ovu je temu bitno njegovo iskustvo nadjačavanja straha na stazi i to posebno u trenucima nakon stravične nesreće koja ga je unakazila. Dobro je sjetiti se da je Lauda vladao pistom u vrijeme kada je ovaj sport bio jedan od najsmrtonosnijih. Osim što je vrhunski vozač, Lauda je upravo svojim ponovnim pojavljivanjem na stazi nakon tragedije pokazao da je legenda koja je svoj status zaslužila kroz unutarnju borbu i determiniranost. (Iris Illyrica, 119,00 kn)

Tišina – Susan Cain

Mnogi od onih koji čitaju ovaj tekst uopće nemaju problema sa samopouzdanjem, već su samo introverti koji žive u ekstrovertiranom svijetu. Taj svijet je glasan, pun druženja i vanjskih doživljaja. Introverti vole pogledati unutar sebe i u tišini doživljavaju većinu iskustava koje smatraju vrijednima. Ova knjiga idealan je vodič za introverte – autorica opisuje koje su sve njihove prednosti i mane (misleći pritom na prihvaćenost u društvu), kako najbolje iskoristiti dar svoje percepcije te navodi mnoge primjere uspješnih introverata. Sreća za one koji su ovoga tipa karaktera jest da živimo u internetsko doba pa je ipak puno lakše doći do izražaja i ako se baš ne volite isticati u društvu. Komunikacija pisanom riječju poput one preko aplikacija na pametnim telefonima pravo je osvježenje za introverte te oni u njoj briljiraju. Vrlo zanimljiva knjiga o temi koja je i dalje kontroverzna. (Mozaik knjiga, 159,00 kn)


Sve navedene naslove možete kupiti u knjižarama "Hoću knjigu".

24.07.2017. Tekst: B.M. Fotografija: PR