GRAZIA ČITAONICA: Najbolji trileri i krimići koje smo čitali u posljednje vrijeme

Ove je godine objavljeno puno dobrih kriminalističkih romana, a mi smo za vas odabrali neke od najboljih

Čak i oni koji jako vole čitati, teško nalaze vremena za to. Bezbroj obaveza koje nam oduzimaju energiju miješa se s istom količinom sadržaja koji nam oduzimaju pažnju. Ali zato je tu ljeto, a s njim i blaženi godišnji odmor. Odmaranje uz dobru knjigu nezaobilazan je dio ljetnog provoda, bez obzira na to uključuje li on lude avanture ili samo tiho i mirno uživanje uz more. Tražite li idealan triler ili krimić kao svoju ovoljetnu lektiru, imamo nekoliko prijedloga za vas.

Nešto je trulo u državi Norveškoj: Sova – Samuel Bjork

Već i ptice na grani pjevaju o kvaliteti skandinavskih krimića, ali ova Sova izlazi samo noću i njezin huk će vas dobro prestraviti. Samuel Bjork pseudonim je autora koji dolazi iz mračnog i mističnog Trondheima. Prema pitomim vizijama Nesboovog Osla, ovaj se roman, iako također smješten u glavni grad Norveške, čini gotovo divljim, s primordijalnom energijom zatomljenom duboko ispod površine. Na šumskom je proplanku pronađen leš tinejdžerke položen na perju i uokviren pentagramom svijeća, a slučaj preuzimaju istražitelji Holger Munch i Mia Krüger. Njih smo dvoje upoznali u autorovom prvom romanu Putujem sama, a rad na ovom jezivom slučaju poseban je izazov za Miju koja još uvijek vodi borbu sa suicidalnim mislima i ovisnošću o tabletama i alkoholu. Svi elementi su tu, a na vama je da samo uživate u čitanju. (Znanje, 29,00 kn)

Talentirana gospođica Ripley: Maestra – Lisa Hilton

Iako je ovaj šokantni roman objavljen u veljači, njegov se utjecaj i dalje osjeća. Autorica Lisa Hilton vrlo je uglađena mlada žena obrazovana na Oxfordu. I njezina je junakinja, Judith Rasleigh, također vrlo profinjena – ali i vrlo, vrlo ubojita. Ispričan u prvome licu, ovaj nas naslov vodi u uvrnuti svijet žene koja, nepravedno izgubivši posao u kojem je bila vrlo dobra, odluči stvarati svoja vlastita pravila. Takve odluke imali smo prilike vidjeti u romanima (i filmovima) s hard-core muškarcima i znamo kako završavaju. U Maestri, koja je početak istoimene trilogije, gubitak razumijevanja protagonistice za društvena pravila njen će život promijeniti iz korijena. Ubojstva, međunarodne spletke i puno vrućeg seksa, ovaj roman čine savršenim, i vrlo otkačenim, ljetnim štivom. Ako vam se svidi što junakinja čini u ovom romanu, zapitajte se dobro prije nego što krenete njezinim stopama. S početkom jeseni očekuje se objavljivanje nastavka Domina. (Stilus knjiga, 79,00 kn)

Jezovita priča o nestanku djeteta: Par iz susjedstva – Shari Lapena

Prvi roman autorice Shari Lapene trenutačno je među najpopularnijim psiholiškim krimićima u svijetu. Psihološki krimići (ili trileri, ovisno o načinu pisanja) relativno su novija pojava na ljestvicama bestselera, a razvoj kronologije njihove dominacije mogao biti sljedeći: Nestala, Djevojka u vlaku, Ona prije mene. Hoće li sljedeći superhit u ovom žanru biti Par iz susjedstva, ostaje otvoreno. Ovaj tip knjiga obiteljske i osobne drame stavlja u prvi plan, a istraživanje i kriminalno djelo u drugi. Iako neki upućuju kritike debiju Shari Lapene, navodeći da je u njemu propustila istaknuti važnost post-porođajne depresije u dezintegraciji braka, mi smatramo da je, pojačavajući element istraživanja, koje vodi briljantan detektiv, uspjela uzdići ovu priču iznad gomile sličnih. Nestanak djeteta stravična je tema, a Lapena je obrađuje na vrlo zanimljiv i uspješan način. (Mozaik knjiga, 99,00 kn)

Finale omiljenog klasika: Labirint duhova – Carlos Ruiz Zafon

Jedna od najčitanijih i najprodavanijih knjiga ovog stoljeća svakako je Sjena vjetra. Njezina specifičnost je što su je hvalili baš svi – oni koji smatraju da im je književni ukus vrlo istančan, ali i prosječni čitatelji koji su se željeli izgubiti u odlično ispričanoj priči. Ovo je finale jedne gotovo epske kriminalističke sage, impozantan završetak kakav i očekujemo od pisca Zafonovog kalibra. Autor je napravio nesvakidašnji spoj povijesnog romana vrlo osobnog karaktera te intrigantnog misterija odjenutog u ogromnu ljubav prema knjigama. Ako ste čitali Sjenu vjetra, onda ovo iščekujete s maksimalnim nestrpljenjem. Ako niste, uzmite prvo tu knjigu te čitanje nastavite ovim, novim romanom. Spektakularna knjiga po spektakularnoj cijeni, gotovo rekordnoj za jedan popularan roman. Još ćemo vidjeti kako će se izdavač izvući iz toga. (Fraktura, 249,00 kn)

18.07.2017. Tekst: B.M. Fotografija: PR