GRAZIA ČITAONICA: Ove knjige će pomoći da vaša karijera krene uzlaznom putanjom

Vrijeme je da dobijete to zasluženo promaknuće, a uz ove naslove, među kojima je i #GIRLBOSS i koja ovih dana dobiva hrvatsko izdanje, lakše ćete to i ostvariti

Kao i sve u životu, poslovni uspjeh je pojam koji za svakog znači nešto drugo. Ne ulazeći u ono što uspjeh znači, u ovom ćemo se članku koncentrirati da vam na najkvalitetniji način predstavimo nekoliko naslova koji će vam pomoći u poslu bez obzira na želje koje imate. Svaki od ovih naslova je sveobuhvatan: autori koji su ih napisali snažni su individualci i, svaki na svoj način, nude vrhunske savjete kako napredovati na poslu, a pritom se ne istrošiti te sačuvati barem osnovni moral.
​Također, ove knjige na vrlo zanimljiv način obrađuju poznati izazov svakog modernog čovjeka – (ne)ravnotežu zvanu „work-life balance“. Budući da na poslu (neovisno radimo li za sebe ili za druge) provodimo veći dio svojeg vremena, isplati se pročitati nekoliko dobrih naslova te pomno razmisliti u kojem smjeru želimo ići. Ako vam je smjer jasan, ove knjige će vam pomoći u ostvarivanju ciljeva koje ste si zadali. Neki od ovih naslova na prvi pogled ne izgledaju kao priručnici koji služe za građenje karijere, no ne dajte se zavarati jer vam garantiramo da ćete uz savjete ovih autora svakako napredovati.

Brendiranje: #ŠEFICA – Sophia Amoruso


Autorica ove knjige vrlo je zanimljiv fenomen u području ženskog biznisa. Nemirna i neposlušnog duha, Sophia Amoruso primjer je bunta koji je rezultirao poslovnim i modnim imperijem. Svoju je karijeru započela sitnim krađama i preprodajom rabljene odjeće, a nastavila je – i to u samo nekoliko godina – osnivanjem jednog od najpoznatijih modnih brendova, Nasty Gal.
​Ova knjiga o Sophijinom životu nakrcana je duhovitim i inteligentnim poslovnim savjetima, ali i životnim mudrostima. Ako netko razumije internetsku trgovinu i brendiranje onda je to ona. Osim brenda Nasty Gal koji inspirira moderne generacije žena odraslih uz internet, autorica je osmislila i svoju inačicu feminističkog pokreta. Knjiga je inspirirala hit-seriju na Netflixu pod nazivom #GIRLBOSS. Serija prati samo kratak dio autoričina života opisan u knjizi, a izvršna producentica koju je knjiga odmah oduševila poznata je glumica Charlize Theron.
(Stilus, 129,00 kn)

Motivacija: Četverosatni radni tjedan – Timothy Ferriss

O Timothyju Ferrissu već smo pisali u članku o fitnesu i oblikovanju tijela. No, iako je naslov koji se spominje u tom tekstu veliki (i vrlo koristan) bestseler, njegova najpoznatija knjiga je upravo ova. Mnogi su ga kritizirali zbog savjeta koje smatraju nepraktičnima u svakodnevnom životu pojedinca, ali mi se ne slažemo s kritičarima. Smatramo da je autor jedan od genijalaca koji će vam na samo nekoliko stotina stranica zauvijek promijeniti razmišljanje o poslu. Ferriss je tempirana bomba koja je u ovoj knjizi eksplodirala svjetlošću koja će osvijetliti i područja najsumnjičavijeg uma. Dok čitate njegove misli, avanture i savjete, nemojte zaboraviti da on, u trenutku dok vi čitate, zarađuje milijune. Zašto ne biste i vi? Radno vrijeme je samo iluzija koje nema nikakve veze s uspjehom. (Ljevak, 89,00 kn)

Jasan smjer i čvrsta namjera da uspijete: Transurfing – Vadim Zeland

Vadim Zeland
je ruski fizičar i mistik i jedna od najneobičnijih pojava na književnoj sceni u području duhovnosti i samopomoći. Knjige iz njegova serijala Transurfing pružaju neke od najboljih poslovnih savjeta koje smo ikada čuli ili pročitali. Primjerice, Zeland kaže da za uspjeh na tržištu uvijek treba osluškivati što ono traži i, umjesto proizvodnje robe ili usluga koje nikoga ne zanimaju, ponuditi isključivo ono za što već postoji interes koji nitko nije zadovoljio ponudom.
​Bezbrojni su savjeti u ovim knjigama koje ćete moći koristiti za uspon u svojoj karijeri, a uz to će vam pomoći i da stvorite temelje uspjeha koji će biti trajni. Filozofija (i praksa) života koju preporuča Zeland može se gledati kao sofisticiranija verzija one iz bestselera Tajna. (Planetopija, 99,00 kn)

Žene i karijera: Ustrajnost – Sheryl Sandberg

Kao vrlo uspješna žena u svim područjima, autorica se pisanjem ove knjige odlučila posvetiti i uspjehu drugih. Sheryl Sandberg je operativna direktorica Facebooka i časopis Fortune navodi je na popisu 50 najmoćnijih žena u poslovnom svijetu, a časopis Time uvrštava među 100 najutjecajnijih ljudi svijeta. Mislimo da joj ove reference daju i više nego snažan legitimitet u savjetovanju o osobnom napretku žena u karijeri. Iako se smatra da su žene u poslovnom i političkom svijetu ravnopravne, statistike pokazuju drugačije.
U knjizi Ustrajnost Sheryl Sandberg razmatra suštinske razloge zastajanja napretka žena u stjecanju vodećih uloga i nudi uvjerljiva rješenja koja mogu ženama dati snagu za ostvarivanje svog punog potencijala. Poslušajte autoricu, pažljivo razmislite o pročitanom i vašem uspjehu neće biti kraja.
(Algoritam, 139,00 kn)

Ambicija: Moji pronalasci – Nikola Tesla

Možda se pitate što Nikola Tesla radi među poslovnim priručnicima. Hoćete li se i dalje pitati kad vam kažemo da on bio genij bez premca? Kao fizičar, kemičar i matematičar koji je osmislio više od 700 patenata, izumitelj koji je zamislio i praktičnom učinio suvremenu uporabu električne energije, on je bio čovjek koji je stvorio moderan svijet. Steve Jobs je možda bio dobar biznismen koji je nam je približio kompleksnu tehnologiju, ali bez Teslinog genija, svijet kakvim ga danas poznajemo ne bi postojao. Kada osjećate da vam je ambicija na niskoj razini, uzmite ovo knjigu i izgubite se u razmišljanjima jednog od najvećih umova ikada. Nakon ludog interesa koji je prije nekoliko godina pratio Teslinog duhovnog prethodnika, Leonarda da Vincija, sva pozornost se preselila na ovaj briljantni um našeg podrijetla. (Znanje, 99,00 kn)

12.06.2017. Tekst: B.M. Fotografija: PR