GRAZIA ČITAONICA: Ove knjige će vam pomoći da radite zdravije izbore

Iskoristite ljeto i uz ove naslove dovedite tijelo i duh u top-formu

Pretpostavljamo da za bilo kakve dijete više ne želite čuti. O tome se pričalo u ožujku, zar ne? Nakon što ste odradili posao, vježbanje i dijete te ste spremni za more, ipak se želite opustiti i proživjeti taj zasluženi odmor. Da, ljeto je vrijeme avantura i novih iskustava, ali to ne znači da ne biste trebali prema svojem tijelu postupati na ispravan način. Zanimljivo je primijetiti kako, kada vam je tijelo zdravo, ono želi i održati tu ravnotežu.
Ako ste uspjeli, dijetom i vježbanjem, doći do te harmonije, preporučamo vam nekoliko knjiga kojima možete to stanje učiniti trajnim, a svoj život sretnijim. Kada su tijelo i duh u svom optimumu, doživljavamo tisuće trenutaka čiste sreće u danu. A to je ono najljepše u životu.


Čaša puna zdravlja – grupa autora

Ljeto je vrijeme za voće i povrće. Ima ga na svakom koraku i cijene su prihvatljive (doduše, kako gdje!). Šećemo se, prolazimo pored šarenih tržnica i gledamo u to bogatstvo prirode. Najljepše je jesti voće kada mu je sezona, ali kako bismo još mogli iskoristiti ovaj dar prirode? Sokovi i smoothieji su savršene vitaminske bombe, a njihovo spravljanje može biti jako zabavno. Ako mislite da su potrebni nekakvi specijalni alati i blenderi, imamo dobru vijest za vas: savršeni smoothieji lako se spravljaju i samo ručnim mikserom koji stane u torbu. U ovoj knjizi nalaze se kreativni recepti koji miješaju najrazličitije voće i povrće, a vaše će nepce uz njih skakati od sreće (dobro, možda baš ne doslovno).
Mozaik knjiga, 99,00 kn

Veganski sladoled - Virpi Mikkonen, Tuulia Talvio

Dvije genijalne nutricionistice, blogerice i učiteljice joge, napisale su savršenu knjigu o prehrani za ljeto. Kada ste već na tržnici, zašto ne nabavite i voće (i povrće i čokoladu i karamelu…) da sami pripremite svoj zdravi sladoled? Ovo je idealna knjiga recepata za one koji izbjegavaju jaja, gluten i mliječne proizvode. Ali, čak i ako niste jedna od njih, savjeti koje vam ove autorice donose raspalit će vašu maštu i omogućiti vam da u svoj život unesete nove i vrlo zanimljive okuse. Ljeti nas muče vrućine i ponekad je teško bilo što činiti. S ovom knjigom bit ćete u društvu svježih plodova prirode te leda i čokolade. Osim toga, autorice su se potrudile napraviti fotografije koje su prekrasne i same po sebi djeluju kako umjetnički mini klima uređaji. Dobra vijest za one koji nikako ne mogu odoljeti sladoledima: s ovima smijete pretjerivati! Planetopija, 155,00 kn

Žene, hrana i žudnja – Alexandra Jamieson

Ova knjiga holističke savjetnice Alexandre Jamieson, vrlo je zanimljiva i pitka studija o značenju žudnje u ženskom životu. Uz beskonačne dijete, svima nam (barem podsvjesno) u nekom trenutku postane jasno da prekomjerno unošenje hrane ima malo veze s fizičkom gladi. Neprestani ciklus prejedanja i mršavljenja ukazuje na to da hrana često služi za ispunjavanje nekih drugih, dubljih potreba. Vrijeme na godišnjem možete iskoristiti za čitanje ovog štiva i pomoći samima sebi da se izvučete iz ovog neugodnog obrasca. Autorica je hrabra i poziva nas da hranu iskoristimo kao oruđe za čišćenje od prehrambenih, duševnih, tjelesnih i osjećajnih blokada koje nas sprječavaju da živimo ispunjene, smislene i radosne živote.
​Znanje, 45,00 kn

Kako vam se život čudesno mijenja kada vam se živo j**e  - Sarah Knight

Kada pričamo o prehrani, ponekad zaboravljamo da trebamo i svoj duh hraniti kvalitetnim sastojcima i utiscima. Ova knjiga, koja je upravo objavljena, nastala je kao svojevrsni otpor ozbiljnom self-helpu. Autorica je, ipak, previše mudra da bi otišla u područje parodije pa tako, savjeti koje nam dijeli, imaju neočekivanu dubinu i trenutačni utjecaj na nas. Smatramo kako je ovaj pristup višestruko učinkovit: um se opire nasilju, čak i onom najmanjem, i ne želi se promijeniti. „Zašto bih ovo činio, pa dobro mi je ovako da lutam kako mi se sviđa?!“, čujemo glas iznutra. Unošenjem humora i simpatičnih psovki, savjeti iz knjige lako ulaze u naš duh i ondje se ugodno smjeste, sijući tako sjeme kvalitetnog života koje će se kasnije razviti u trajnu i postojanu sreću. A knjiga je zabavna čak i ako vas ni najmanje ne zanima duhovnost i osobni razvoj.
​Ljevak, 129,00 kn

10.07.2017. Tekst: B.M. Fotografija: Thinkstock, PR