Grazia čitaonica: Povratak u školu

Za neke povratak, za druge početak – škola je tu. Ovaj period nakon ljetnih godišnjih jedan je od najdinamičnijih u godini. Oni koji se samo vraćaju na posao i nemaju djecu, sigurno će se složiti. A oni koji imaju djecu, potvrdit će vam to bez imalo sumnje. Pretpostavljamo da ste udžbenike nabavili te da je sve spremno za početak ili nastavak obrazovanja vaše djece. Puno je priče o našem obrazovnom sustavu i njegovim manjkavostima. Zato smo se potrudili pronaći neke knjige koje će vašim mališanima – ali i vama – pomoći prebroditi prvi šok te im olakšati da nesmetano i sretno nastave s učenjem. Nećemo biti iscrpni u preporukama jer vam je vjerojatno već i sada dosta udžbenika. Ovo su samo neki naslovi koji će vam pomoći u navigaciji kroz turbulentno razdoblje koje je pred vama. Savjet koji vam možemo ponuditi bez posebne preporuke naslova je da opremite kućnu biblioteku zanimljivim enciklopedijama koje djeca uvijek vole proučavati, a vrlo su kvalitetan izvor znanja.

Matematika prije škole – Mira Čudina-Obradović

Nemojte da vas zbuni ovaj naslov. Matematika je područje u kojem se lome mnoga koplja i vrlo je važno dijete u njoj poučiti što je prije moguće. U školi se kreće dosta oštro te je važno da učenik ima neko predznanje kako se ne bi izgubio u svijetu brojeva i formula. Matematika je svakako fascinantna, ali mnogima numeričko razmišljanje nije urođeno. No to ne znači da se ne zahtijeva u školi. U ovom se priručniku za svaku predmatematičku vještinu daju upute o tome koje korisne aktivnosti, igre i razgovor možete ponuditi djetetu u svakidašnjem životu i druženju kako biste mu pomogli u stjecanju predmatematičkih vještina. (Školska knjiga, 52,00 kn)

Škola u infarktnom stanju – Jesper Juul

Naslov ove knjige istovremeno je pomalo smiješan i vrlo, vrlo ozbiljan. Ako su vaši klinci već iskusni školarci, znat ćete o čemu pričamo. Kreću li tek u školu, ova će vam knjiga pomoći da se pripremite na sve zavrzlame koje prate osnovno obrazovanje. Količina znanja koje dijete mora svakodnevno usvojiti postaje iz godine u godinu sve veća, a Juul se trudi objasniti kako je bitno unijeti promjene u odnos između nastavnika i učenika, kako učenik ne bi bio marioneta nego ravnopravan sugovornik i suigrač u obrazovnom sustavu. Juul je stručnjak u obrazovanju i pedagogiji i svaki njegov naslov osvještava roditelje te im pomaže da shvate osnovne mehanizme koji pokreću obrazovanje njihove djece. (Znanje, 99,00 kn)

Vodič kroz lektiru za više razrede osnovne škole – Davor Uskoković

Jedna od najvećih kontroverzi u raspravama o obrazovanju jest lektira. Mnogi tvrde da izbor knjiga nije primjeren dobi djece i vremenu u kojem živimo. No, dok se to ne riješi, ostaje nam da, zajedno s našim školarcima, pokušamo savladati brojne knjige koje su obavezna lektira. Ovaj priručnik nikako nije prečica, on je leksikon znanja osnovnoškolske lektire koji na prihvatljiv način upućuje vaše dijete u čaroban, ali vrlo često zbunjujući, svijet knjiga i čitanja. Ovaj je naslov neophodna pomoć za školarce i roditelje koji žele da njihovi klinci zavole čitanje i dobro savladaju naš prekrasan jezik. Postoji i posebno izdanje za niže razrede, kao i za srednju školu. (Poetika, 129,00 kn)

07.09.2017. Tekst: B.M. Fotografija: PR