GRAZIA ČITAONICA: Romani koji će obilježiti ovo ljeto

Preporučamo vam nekoliko vrhunskih bestselera koje ćete s guštom čitati na plaži

Napokon je stiglo to vrijeme. Vrijeme kada se možemo posvetiti sebi, i proživjeti nekoliko tjedana baš onako kako želimo. Otvaraju se nove mogućnosti, a malo tko od nas će se na posao vratiti isti. Osim provoda (ludog ili mirnog), na godišnjem imamo priliku napokon pročitati neke dobre knjige. Ali, dosad se skupilo puno toga, kako izabrati? Da vam pomognemo, željeli smo u preporuke staviti najbolje ljubavne romane koje možete naći u knjižarama. No, onda bismo propustili neke druge genijalne knjige, a to bi bila prava šteta. Iz tog razloga, na ovoj listi preporuka pronaći ćete najbolje romane koje su pisale žene – za žene.

Priča o novom prezimenu – Elena Ferrante
Junakinje ove priče, Elenu i Lilu, upoznali smo u prvom nastavku senzacionalnog serijala, Genijalna prijateljica. Ovdje one ostavljaju djetinjstvo za sobom i kreću u avanturu koja se zove život. Lila je postala zatočenica svog braka, dok Elena polako sazrijeva pokušavajući upoznati svijet izvan granica svog susjedstva. Ljubav, ljubomora, obitelj, sloboda i predanost ključni su pojmovi koji određuju ovu fazu života dviju djevojaka. A tu je i prijateljstvo koje se stalno njiše između iznimne privrženosti i grubog odbacivanja. Elena i Lila postaju žene, obje plaćajući visoku, a ponekad i okrutnu cijenu tog prijelaza. Priča o novom prezimenu drugo je poglavlje sage o životu dviju izuzetnih djevojaka iz Napulja, tetralogije koja je Eleni Ferrante donijela svjetsku slavu i hvalospjeve kritike. Kritičari i čitatelji složni su oko jedne stvari: ove su knjige remek-djela. (Profil, 129,00 kn)

Ako se ikada sretnemo – Kate Eberlen

Jako volimo ljubiće, a posebno one u kojima su parovi suđeni jedno drugome otpočetka. Ima nešto privlačno u nemoći da sami stvaramo svoju sudbinu te prihvaćanju onoga za što smo predodređeni. U ovom romanu, simpatično je gledati kako njih dvoje, Tess i Gus, sudbina nemilosrdno spaja i razdvaja, a čitatelj se cijelo vrijeme pita hoće li se napokon sresti za ozbiljno. Kada su oboje imali osamnaest godina, njihovi putevi su se iskrižali. No nakon toga, svatko je nastavio živjeti svojim životom, ne srećući svoga para. Ali tu je caka priče: oni žive u neposrednoj blizini i nevidljive niti života drže ih zajedno. Ipak, nikako da se isprepletu. Napetost koju ovakva radnja stvara kod čitatelja može se usporediti s onom koju osjećamo čitajući trilere. Stvarno predivna knjiga. (Znanje, 99,00 kn) 

Archerov glas – Mia Sheridan

Hmm… zgodan muškarac na naslovnici. Što bi to moglo značiti? Mlada Bree Prescott bježi od prošlosti, a put je navede u miran gradić u državi Maine. Jedan užasan događaj proganja je danju i noću te se ponada da će ovdje pronaći zaborav. Već prvoga dana Bree se iznenada susreće s Archerom Haleom, osamljenikom koji skriva tajnu, čovjekom kojega nitko gradu ne vidi ili ne želi vidjeti. Kad se dvije sudbine – koje se mogu nazvati i prokletstvom – sretnu, počet će nezaboravna ljubavna priča o dvoje ljudi koji sami moraju prekinuti okove zla i krenuti u novi i sretan život. Hoće li nagrada za to biti velika sreća ili ipak nešto drugo? Ovo je prvi roman američke spisateljice Mije Sheridan preveden na hrvatski jezik. Toplo se nadamo da neće biti i posljednji jer je izvrstan. (Mozaik knjiga, 99,00 kn)

Svjetlost s prozora – Lucinda Riley

Kao i Elena Ferrante, koju smo spomenuli, ova autorica ne piše romane, ona piše prave sage. Sve u ovoj knjizi odiše nekom širinom i sveobuhvatnošću. Likovi su izgrađeni do savršenstva, i utkani u priču kao u čarobni tepih. Ispreplitanjem prošlosti i sadašnjosti, kroz perspektivu dvije glavne junakinje, upoznajemo moderan svijet Azurne obale, ali i posljednje godine Drugog svjetskog rata, razdoblje prožeto špijunažom i intrigama. Radnja iz prošlosti je ključ priče jer u sebi sadrži odgovore na tajne sadašnjosti. Ako ste od onih koji vole s knjigom putovati kroz prostor, a ne samo vrijeme, imamo dobru vijest za vas: upoznat ćete romantične krajeve poput Provanse, Yorkshirea i Pariza. Lucinda Riley je autorica koja piše knjige u kojima ćete se vrlo lako utopiti. Napomena: knjiga izlazi sredinom srpnja.
(Znanje, 29,90 kn)

Tri priče o nama – Laura Barnett

Eva i Jim su devetnaestogodišnjaci te studiraju u Cambridgeu kad im se 1958. godine putevi prvi put sastanu. Ovako nešto smo već pročitali maloprije, zar ne? Apsolutno ne! Ovaj je roman potpuno drukčiji od Ako se ikad sretnemo, ne samo radnjom, već i tehnikom pripovijedanja. Evo kako to izgleda: Jim hoda stazom kad žena, koja mu je prilazila na biciklu, naglo skrene kako bi izbjegla psa. Ono što uslijedi odredit će ostatak njihova života. Slijedimo tri različite inačice njihove budućnosti – zajedničke i odvojene – a njihova ljubavna priča poprima različite verzije, prateći razvoj njihova života od prvog susreta pa sve do danas. Laura Barnett daje nam nešto mnogo više od ljubavne priče. Ovaj roman navodi nas da razmislimo o svojim izborima, o slučajnostima koje određuju smjer našeg života, te da shvatimo kako smo svi mi samo male čestice u jednom velikom i tajnovitom svemiru. (Mozaik knjiga, 129,00 kn)

03.07.2017. Tekst: B.M. Fotografija: PR