Grazia čitaonica: Travanj je bio pun odličnih bestselera, a mi smo izdvojili svoje favorite

Kao da nas ovo predivno vrijeme nije dovoljno razveselilo, izdavači su se potrudili napuniti knjižare nekima od najboljih naslova ove godine. Kako su se knjige nizale, mi smo poželjeli da je već počela sezona godišnjih odmora u kojoj im se možemo posvetiti u miru. No unatoč iznimno sunčanim danima, za to ćemo se morati strpjeti još koji mjesec. Do tada vam preporučujemo nekoliko odličnih naslova koji su zaslužili mjesto na vašim policama

Povijest pčela – Maja Lunde

Druga sezona "Sluškinjine priče" krenula je bombastično pa je vrijeme za neke zanimljive distopije. Jedna od knjiga o kojoj se u svijetu mnogo govori svakako je prvijenac Maje Lunde. Ovo je važna i velika priča gotovo epskih proporcija. Pratimo tri glavna lika u trima razdobljima. Radnje smještene u sredine 19. i 20. stoljeća miješaju se s fabulom s kraja 21. stoljeća kada su pčele izumrle. Kao i kod svih stvarno dobrih romana, radnja je pomalo sporedna, a naglasak se stavlja na likove koji nam svojim životima prikazuju u kojem smjeru ide naše društvo. Postoji epizoda popularne serije ''Black Mirror'' koja se dotaknula ove teme. No, Lunde je od života pčela napravila legendu koju ćete dugo pamtiti. (Ljevak, 139,00 kn)

Princeza od papira – Erin Watt

Početak sapunastog serijala (u najboljem smislu riječi) zajedničko je djelo dviju autorica koje nastupaju pod pseudonimom Erin Watt. Knjiga je pomalo bajkovita: siromašna tinejdžerica dolazi u prebogatu palaču i započinje svoj novi život u luksuzu. Kao i u bajkama, put je trnovit, no ovdje nije riječ o zločestoj maćehi nego o petorici braće Royal koji je žele poniziti i uništiti. Junakinja Ella naviknuta je na težak život jer je svoje obrazovanje plaćala novcem prikupljenim plesom u striptiz-klubovima. Ona se kroz društvo bogataša probija nepokolebljivim karakterom koji joj na kraju donese i poštovanje braće Royal. Ipak, kada joj se jedan od njih svidi, njezini zidovi se sruše i sve se pretvara u vrtlog emocija i strasti. (Stilus, 99,00 kn)

Djevojka koju si ostavio za sobom – Jojo Moyes

Dvije dugo očekivane knjige izdavača Profil objavljene su ovaj mjesec. Jedna je treći dio serijala "Genijalna prijateljica" Elene Ferrante, a druga novi roman obožavane Britanke Jojo Moyes. No Ferrante je priča za sebe kojoj treba posvetiti više prostora. Jojo nam u ovom romanu pripovijeda o dvjema ženama koje razdvaja cijelo jedno stoljeće. S jedne strane, to je ljubavna priča iz ratne prošlosti, a s druge, potraga mlade udovice za tajnama koje se skrivaju u misteriju zaboravljenog portreta. Autorica se već iskazala svojim ljubavnim pričama lišenima patetike, a ovdje nas oduševljava atmosferom minulih vremena i nesvakidašnjim nijansiranjem protagonista. I jedna napomena – nije slučajno što smo ove dvije autorice spomenuli u istom tekstu. Čitajte obje, nećete se razočarati. (Profil, 119,00 kn)

S Eleanor Oliphant sve je u najboljem redu – Gail Honeyman

Još jedan prvijenac čija je popularnost rasla polako, ali je s vremenom dostigla rekorde prodaje i čitanosti u svijetu. Ovu je knjigu prilično teško smjestiti u okvire nekog žanra pa ćemo samo reći da je topla ljudska priča. Junakinja romana svim se silama trudi voditi život u kojemu nema iznenađenja. Svaki dan na posao nosi istu odjeću, za ručak jede isti obrok, na istom mjestu, rješavajući križaljku. Ako ste skloni kontroli, njezina priča bit će vam poznata. Isto tako, i sami ćete znati da u životu ne ide sve prema vašem planu. Eleanor će učiniti jedno dobro djelo, a to će je izbaciti iz rutine te gurnuti u kaotični svijet njezinih potisnutih strahova. Na kraju romana shvatit ćete da je najljepši osjećaj prepustiti se bujici te hrabro kročiti naprijed. (Znanje, 119, 00 kn)

30.04.2018. Tekst: B.M. Fotografija: PR