Grazia čitaonica: "Tvoj drugi život počinje kad shvatiš da imaš samo jedan"

Dirljiv, ali vrlo pozitivan roman o modernom životu i putu do sreće
priča o jednoj Parižanki koja mora promijeniti vlastiti život kako bi pronašla blagostanje i ispunjenost

„Tvoj drugi život počinje kad shvatiš da imaš samo jedan“ je roman, ali u njemu čitatelj pronalazi poruku koja se tiče svakog od nas. Ta se poruka može sažeti jednim pitanjem iza kojeg stoji vječni misterij: kako trebamo živjeti da bismo bili istinski sretni? Odgovor je malo duži i svaki ga čovjek mora pronaći sam. Knjige kao ova u tome nam mogu mnogo pomoći, posebno ako su ovako pristupačne i lake za čitanje. Kada se materijalno situiramo, pronađemo partnera i obitelj te se skrasimo na radnom mjestu koje nam pruža dovoljno novca, tada zastanemo i shvatimo da ne znamo što i kako dalje.

U toj se situaciji našla tridesetosmogodišnja Camille na samom početku knjige. No nije to potaknula sama i vlastitom voljom, kao što je opisano u jednoj knjizi srodne tematike „Jedi, moli, voli“. Camille je mislila da stvarno ima sve i nije smatrala da treba tražiti više. Ipak, malo kiše, sitna automobilska nezgoda i gubitak GPS signala bili su okidači koji će je pogurati u područja psihe koja je dugo držala zaključanima. Brana je popustila i, ako nešto ne učini, prijeti joj poplava.

Raphaëlle Giordano

Kako knjiga teče vrtoglavo brzim tempom, tako naša protagonistica već na prvih nekoliko stranica upoznaje neobičnog čovjeka koji točno zna što učiniti kada čovjek oboli od „akutnog rutinitisa“. Naime, simptomi koji se mogu primijetiti u Camille upućuju upravo na tu boljku od koje pati veliki broj stanovnika zapadnog svijeta: nedostatak motivacije, kronično neraspoloženje, gubitak interesa i osjećaja, nesposobnost za sreću unatoč obilju materijalnih dobara, bezvoljnost, umor... Ne, ne želimo ovdje naše čitatelje uplašiti – ipak je ovo pozitivna knjiga o sreći – ali, bitno je na početku spomenuti i manje ugodne stvari.

Gospodin Claude pukim je slučajem „rutinolog“, tj. stručnjak za ovo nelagodno stanje duha. On je smiren, pristojan, zadovoljan samim sobom, duhovit, mudar i empatičan. Nakon susreta s njim Camille se počinje propitivati i svijet u svojoj neposrednoj blizini promatrati malo drukčije nego prije. Možda taj posao i nije baš idealan za nju? Je li joj odnos sa suprugom stvarno sjajan? Nije li se otuđila od svog hiperaktivnog sina u posljednje vrijeme? Koliko mišljenje njezine majke utječe na odluke koje donosi? Temelji njezina života krenu se rušiti te se ona obrati Claudeu za pomoć.

Claude zna kako, ali jasno napominje da si pomoći može samo vlastitim trudom jer tek će uz napor uspjeti promijeniti rutinu koja je guši. On joj zadaje zadatke, uz uvijek izvrsna i zanimljiva objašnjenja, te ona krene u čišćenje svojeg unutarnjeg svijeta. To, naravno, počinje sređivanjem onog vanjskog – doma i odnosa s obitelji. Tehnike koje čine Claudeovu metodu cjelovitom čitatelju će povremeno biti poznate otprije, ali novost koju nam autorica donosi jest sistematizacija i utjecaj na pojedinca koji proživljavamo s Camille. Vjerujte nam, kada se ona nađe u škripcu, i vi ćete se osjećati izgubljeno.

Roman je napet poput trilera, na trenutke je jako smiješan i uvijek, baš uvijek, pozitivan i poticajan. Budući da je autorica Francuskinja, ona u pisanje unosi taj neki poseban šarm i vrckavost koju ne nalazimo često u knjigama slične tematike. Iako problemi s kojima se Camille hvata u koštac nisu jednostavni, Claude, kao mentor, uvijek je uz junakinju te je nježno, čak i neprimjetno pogurne kako bi se izvukla i osvojila još jednu medalju na putu osobnog uspjeha. (Egmont, 99, 00 kn)

16.04.2018. Tekst: B.M. Fotografija: PR