Tri odlična romana za početak jeseni

Prošli smo vikend zaželjeli jeseni dobrodošlicu i polako, ali sigurno ušli u hladniji period godine. Vrijeme je nestabilno, kiše padaju kao iz kabla, i mi, sve više i više vremena provodimo u svojim domovima. Kako vam prijelaz iz ljetnih uzbuđenja u tiše i oblačnije razdoblje ne bi bio pregrub, odabrali smo za vas naslove koji su upravo objavljeni, a uistinu su izvrsni.

Buđenje gospođice Prim – Natalia Sanmartin Fenollera
Prvijenac iznimne španjolske autorice jedno je od najljepših iznenađenja koje smo pročitali ove godine. Glavna junakinja romana, Prudencia Prim, odmah će se svidjeti svim knjigoljupcima. Naime, ona obožava knjige i vrlo dobro je obrazovana uz dodatak i nekoliko akademskih titula. Kada prihvati posao knjižničarke u idiličnom mjestu San Ireneo de Arnois, ne sluti da će joj odlazak onamo promijeniti život. U tom mjestu, u kojem kao da je vrijeme stalo i ne misli se pokrenuti, upoznaje ekscentrične i šarmantne ljude, ali i potencijalnu ljubav svog života. Trijumf uživanja u malim stvarima i otkrivanja osjećaja duboke radosti. (Verbum, 119,00 kn)

Sva naša pogrešna sutra – Elan Mastai
Ove su godine mračne distopije pravi hit. Serija Sluškinjina priča, prestravila nas je, ali smo je fascinirani odgledali do kraja. Politika oko nas luduje, svjetski vođe se svađaju, riječ „nuklearna prijetnja“ može se pronaći u svakim novinama. U potpunoj suprotnosti s pesimizmom koji je zavladao, Elan Mastai, poklanja nam jednu priču koja je vrlo optimistična. Radi se o budućnosti (našoj sadašnjosti) o kakvoj su maštali velikani znanstvene fantastike s polovine prošlog stoljeća. Mastai je napravio jedan vrlo zanimljiv obrat – on je zamislio alternativnu budućnost koja se zapravo zbiva u 2016. i koja je posljedica jednog neuspjelog eksperimenta putovanja kroz vrijeme. Vrlo zabavna knjiga koja će vam se svidjeti ako želite pročitati originalnu priču koja slavi život i ne boji se promjena. Sklonost prema znanstvenoj fantastici nije uvjet za uživanje u ovom naslovu. (Znanje, 99,00 kn)

Bol – Lisa Gardner
Za kraj smo pripremili jednu odličnu budilicu i dizalicu temperature. „Bol“ je prvi roman svjetski poznate autorice trilera, Lise Gardner, na hrvatskom jeziku. Ovim putem čitatelji se upoznaju s detektivkom extraordinaire, D. D. Warren. Nepotkupljiva i nepokolebljiva, ona dobiva zamršen slučaj koji se na početku čini vrlo jednostavnim. Suprug kolegice policajke brutalno je ubijen u njezinu
stanu, a kći joj je nestala. Sve upućuje da je policajka, imenom Tessa Leoni, kriva. No, ostaje misterij gdje joj je dijete te pitanje „Zašto?“. Tessa je žena koja svoje emocije jedva zadržava u sebi i čitatelju je, kroz poglavlja ispričana iz njezine perspektive, jasno da ona nešto skriva (i da to nije kriminal zbog
kojeg je progone). U posljednje vrijeme na tržištu se pojavljuju brojni trileri u kojima se emocije izražavaju u tišini. Ovaj je nešto potpuno suprotno, osjećaji protagonista su kao vatromet koji frca sa stranica knjige. (Stilus, 99,00 kn)

26.09.2017. Tekst: PR Fotografija: PR