Tri romana koja će vam uljepšati produženi vikend

Mnogi od nas će ovaj vikend proživjeti kao dodatni mini-godišnji. Radna mjesta se još nisu zagrijala u potpunosti i to treba iskoristiti. Bez obzira idete li nekamo ili ostajete kod svoje kuće, otvara se prilika za čitanje još koje dobre knjige prije početka jesenske ludnice. Predlažemo vam tri odlična romana za kraj godišnjeg odmora. 

Povijesna avantura: Zvjezdana mora – Sara Sheridan 

Novi roman Sare Sheridan prati jedno vrlo uzbudljivo razdoblje života spisateljice i znanstvenice Marie Graham. Maria je bila hrabra avanturistica koja je putovala u krajeve u koje žensko stopalo iz Engleske gotovo da nije kročilo. U to georgijansko doba, svijetom su plovili većinom muškarci. Nakon smrti svog supruga Maria se odlučila sama vratiti kući u London kako bi izdavaču svojih knjiga dostavila rukopis u kojem opisuje sve što je vidjela i doživjela. To možda ne bio veliki problem da se u tom trenutku nije nalazila na dalekim obalama Južne Amerike. Upoznajući kapetana koji krijumčari kakaovac, Maria će se morati uhvatiti u koštac s predrasudama svog vremena. Knjiga je napisana prateći stvarne činjenice života Marie Graham. Vrlo zanimljiv avanturističko-feministički roman o jednoj nevjerojatnoj ženi. (Znanje, 29,90 kn)

Moderna romantika: Vatra i led – Kate Meader 

Evo, i to smo dočekali: seksi vatrogasci. U vidu vatrenih stihija koje cijelo haraju po našoj obali, ova je knjiga definitivno u središtu događanja. No, Kate Meader ne piše jeftine ljubiće – njeni naslovi obiluju povrijeđenim ljudima koji pokušavaju, iza maske samopouzdanja, održati privid stabilnih života. U svojem prvijencu na hrvatskom jeziku, Meader nas upoznaje s dvoje  različitih likova. Kinsey Taylor je stručnjakinja za odnose s javnošću koja dobiva zadatak popraviti ugled jedne čikaške vatrogasne postaje. Luke Almeidi zgodan je vatrogasac koji se voli šepuriti svojim izgrađenim tijelom. Moramo li napisati da će zaiskriti kada se upoznaju? Knjiga je odličan ljubić prepun humora, ali i ozbiljnoti koja nosi cijelu konstrukciju te ovaj izdvaja iz hrpe romantičnih naslova. (Mozaik knjiga, 129,00 kn)

Panorama jednog stoljeća: Signatura svih stvari – Elizabeth Gilbert 

S obzirom na to da je ova knjiga izašla gotovo istovremeno kao i spomenuti roman Sare Sheridan, mogli bismo reći da izvrsno idu u kombinaciji za čitanje. Gilbert kao povijesnu okosnicu koristi 19. stoljeće koje je bilo jedno od najrevolucionarnijih u znanstvenom smislu. Ovaj uistinu fascinantan roman prati život izmišljene (ali ne i manje stvarne) botaničarke Alme Whittaker i njezine obitelji. Slično kao i Maria Graham nešto ranije, Alma se bori s ograničenjima koja tadašnji svijet nameće ženama i pitanjem – što znači biti neudana žena i znanstvenica u to doba? Čitajući ova dva romana jedan za drugim, čitatelj si s pravom postavlja pitanje koliko su zapravo žene doprinijele boljitku i razvoju čovječanstva, dok se pritom to vrlo malo isticalo u povijesnim udžbenicima. (VBZ, 119,00 kn

11.08.2017. Tekst: B.M. Fotografija: PR