Trileri koji će vas oduševiti svojom napetošću i genijalnim zapletima

Definitivno smo ušli u doba vladavine psiholoških trilera. Vjerojatno ste čuli za ovaj pojam koji karakterizira malo drugačiji pristup stvaranju napetosti od uobičajenih trilera punih policijskih procedura i istražitelja

Psihotrileri se redom ističu po smanjenom prisustvu zakona te se u njima pojavljuju obični ljudi koji upadaju u probleme slične onima u svakodnevnom životu, ali puno zamršenije. Tako imamo situacije uhođenja, mračne bračne tajne, laži koje neizrečene u dubini stvaraju vulkane što samo čekaju trenutak kada će eruptirati. Često je okosnica radnje i ubojstvo, ali ga, umjesto detektiva, istražuju pojedinci bez iskustva, ovlasti i vještina. Ne radi se o usamljenim privatnim istražiteljima u mračnim barovima nego o susjedu preko puta, nečijoj majci, sestri ili iznevjerenoj supruzi. Ove je godine već objavljeno nekoliko izvrsnih naslova ovoga žanra, a mi vam preporučujemo tri vrhunska.

On kaže/ona kaže – Erin Kelly

Iako nije prvijenac autorice, ovo je roman kojim je pokorila top-ljestvice. Posljedično se javio interes i za njezine prethodne knjige te je postala prava zvijezda u svijetu krimića. Protagonisti su Laura i Kit, bračni par koji je u prošlosti svjedočio nasilnom činu prema jednoj djevojci. Sve se dogodilo brzo i stvarnost zločina ostala je tajnom. Oni su oboje svjedočili u njezinu korist te im se djevojka ubrzo pojavljuje u životu kako bi iskazala zahvalnost činovima prijateljstva i poklonima. No stvari ubrzo izmiču kontroli te par mora pobjeći u anonimnost, gotovo nestati s lica zemlje. Prošlost se vraća i to žestoko te tajne koje oboje skrivaju izlaze na površinu stvarajući kaotičnu situaciju nepovjerenja i straha. Autorica u priču vješto uključuje prilično nepoznatu supkulturu lovaca na pomrčine Sunca, stvarajući time atmosferu koje se gotovo može fizički opipati. (Stilus, 99,00 kn)

Ne vjeruj svojim očima – Sarah Pinborough

Sarah je također iskusna autorica koja se istaknula u raznim žanrovima, a ovo joj je prvi triler. Kako je otprije poznata po svojem uključivanju fantastičnih elemenata u svoje priče, nešto slično, ali malo više realistično, možete očekivati i ovdje. U pitanju je još jedan bračni par koji bježi od prošlosti, a u priču ulazi mlada tajnica koja postaje ljubavnica supruga. Element zločina nije u prvom planu, ali u pozadini se skriva nešto stravično. Ono što roman čini drugačijim su lucidni snovi kojima pojedini likovi lutaju prilikom spavanja. Kada se to poveže s vrlo neobičnim ljubavnim trokutom (prevarena žena potajno potiče razvoj te veze) dolazimo do nevjerojatne napetosti u kojoj veliku ulogu imaju promjene identiteta protagonista. Više od ovog ne bismo smjeli napisati jer je knjiga postala – i ostala – poznata po šokantnom kraju. Vjerujte nam na riječ, nećete ga moći predvidjeti. (Egmont, 99,00 kn)

Slom – B. A. Paris

Prvi roman autorice Paris, Iza zaključanih vrata, bio je veliki hit u svijetu i kod nas. Knjiga Slom savršen je primjer dobro isplaniranog i efektnog psihotrilera. Ključne teme su krivnja, strah od ludila i uhođenje. Gotovo kao 101 žanra. Junakinja romana je učiteljica Cass. Ona je, vraćajući se jedne večeri sa zabave putem kroz šumu, uz cestu vidjela automobil u kojem je bila neka žena. Zastavši pored automobila nije izišla van pogledati što se događa, i kasnije je saznala da se radilo o ubojstvu. U život joj se uvlači snažna krivnja što ništa nije poduzela, kao i strah od demencije koja se kod njezine majke rano razvila. Treći element terora su telefonski pozivi koje počinje primati, ali s druge strane slušalice je samo jeziva tišina. Saznaje da je žrtvu poznavala te polako gubeći razum počinje vjerovati da iza telefonskih poziva stoji ubojica. Kao što primjećujete, policiji zasad ni traga i to je ono što roman čini stravičnim – protagonisti su osuđeni na same sebe, a to je najteži način za preživljavanje u ekstremnim uvjetima. (Mozaik, 99,00 kn)


30.03.2018. Tekst: B.M. Fotografija: PR